FN vil krypskyting til livs med ny resolusjon

Med en historisk resolusjon går FN inn for å styrke innsatsen mot krypskyting og ulovlig handel med truede dyrearter.

Elfenben illegal jakt ulovlig jakt krypskyting truede dyrearter REUTERS/Thomas Mukoya
Politikk

Resolusjonen ble vedtatt av FNs hovedforsamling i New York torsdag, etter at Gabon og Tyskland i to år har initiert den. Vedtaket ble gjort i kjølvannet av avlivingen av løven Cecil i Zimbabwe.– Som de fleste mennesker i verden er vi opprørte over hva som skjedde med denne stakkars løven. Jakt er delvis lovlig, dels ulovlig og det er denne resolusjonen som skal bekjempe de ulovlige delene av jakt, sa Tysklands FN-ambassadør Harald Braun etter vedtaket.FN-resolusjonen oppfordrer land til å «ta avgjørende skritt på nasjonalt nivå for å forebygge, bekjempe og utrydde ulovlig handel med dyr, både på tilbuds- og etterspørselssiden».Dette er første gang alle FN-nasjonene har anerkjent hvilken global trussel naturkriminalitet er, ifølge World Wide Fund for Nature (WWF).– FNs resolusjon er en milepæl i kampen mot former for naturkriminalitet som har utviklet seg til alvorlige trusler – ikke bare mot utallige arter, men også mot nasjonal sikkerhet og bærekraftig utvikling, sier Marco Lamberti, generalsekretær WWF International.

Nyheter
Politikk