Folkevalgte stemmer over Hellas' skjebne

Statsminister Alexis Tsipras søker støtte hos de folkevalgte til en avtale han selv ikke tror på. Det kan få konsekvenser for hans politiske framtid.

Reuters

Det er ventet at avtalen som skal danne grunnlaget for et nytt låneprogram verdt 86 milliarder euro, blir vedtatt i den greske nasjonalforsamlingen onsdag.Men innad i regjeringspartiet Syriza er motstanden sterk på grunn av de omfattende reformene og privatiseringen som følger med avtalen. Flere av partiets folkevalgte har varslet at de vil stemme imot, noe som har ført til spørsmål om Tsipras' framtid som landets statsminister.- De fleste i Syriza er imot denne avtalen. Når det kommer til arbeidsliv og pensjoner er den verre enn de to foregående kriseavtalene, sier parlamentets visepresident Despoina Haralambidou til radiokanalen Vima.Fra onsdag har dessuten offentlige ansatte varslet en døgnlang streik i protest mot avtalen. Det er den første store streiken i Hellas siden Syriza inntok regjeringskontorene i januar.Politiet skjerper vaktholdet i frykt for aksjoner og demonstrasjoner.ReformerSkal Hellas' tredje låneprogram siden 2010 bli noe av, må de folkevalgte også vedta de første reformene onsdag. I alt skal tiltak verdt 4,5 milliarder euro innen moms- og pensjonsreform opp til avstemning.Tsipras gikk med på vilkårene etter tidligere å ha kalt kreditorenes krav både absurde og nedverdigende. Og han tror fortsatt ikke på planen, selv om han lover å gjennomføre den.- Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sier Tsipras i et intervju med den greske TV-kanalen ERT.KjempetStatsminister Tsipras sier han kjempet for å unngå kutt i lønn og pensjonsordninger, og bedyrer at avtalen er bedre for Hellas enn tidligere forslag. Selv om ekspertene ikke er i tvil om at han måtte gå med på hardere vilkår enn dem grekerne sa nei til i en folkeavstemning.- Jeg skal ikke stikke av fra dette ansvaret, og jeg vil forsøke å gjennomføre disse reformene over en fireårsperiode, sier Tsipras.- Nå vil jeg gjøre alt jeg kan for å holde Syriza samlet.Store problemerAvstemningen i nasjonalforsamlingen skjer dagen etter at IMF varslet at Hellas trenger lettelser i landets enorme gjeldsbyrde som overgår det de andre eurolandene så langt har vært villige til å gi.Den greske økonomien er fortsatt nær kollaps og trenger umiddelbare lån for å holde seg flytende til en ny lånepakke er på plass. Allerede mandag trenger statskassa 7 milliarder euro for å dekke inn lån og utgifter.Samtidig holder greske banker fortsatt stengt i påvente av en løsning. (©NTB)