Forsker tror Tsipras må gå

Regjeringen til Hellas' statsminister Alexis Tsipras vil ikke overleve etter at de har foreslått en kuttpakke som er verre enn den grekerne sa nei til, mener samfunnsøkonom.

Alexis Tsipras statsminister Hellas syriza (AP Photo/Yorgos Karahalis)

– Jeg kan ikke se hvordan Tsipras kan fortsette. Denne regjeringen kan ikke overleve, sier professor Aristidis Kaloudis ved Høgskolen i Gjøvik til NTB.Han peker på at reformforslaget som Hellas sendte til Brussel torsdag kveld, ikke bare ligger tett opptil, men er langt dyrere enn den reformpakken Tsipras ba grekerne si nei til i folkeavstemningen.– Den forrige pakken var estimert å koste 8 milliarder euro. Denne pakken vil koste minst 12 milliarder. Det store spørsmålet er hvordan det vil være demokratisk mulig å presse dette forslaget gjennom nasjonalforsamlingen når det greske folket sa nei, sier professoren i samfunnsøkonomi.Han peker på at Tsipras mandag denne uka fikk samlet alle de greske partiene rundt fire prinsipper, deriblant en mer rettferdig fordeling av byrdene og en plan for økonomisk vekst, som en ny avtale med kreditorene skulle bygge på.– Det er ingenting i forslaget fra den greske regjeringen som oppfyller disse fire punktene, sier Kaloudis. (©NTB)