Grekere panikkhandler smykker og ovner

Mange grekere går til innkjøp av smykker, ovner, kjøleskap og oppvaskmaskiner i tilfellet landet blir slått konkurs.

People line up at an ATM of a Piraeus bank branch next to a tourist office at the city of Iraklio on the island of Crete, Greece June 27, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras called a referendum on austerity demands from foreign creditors on Saturday, rejecting an "ultimatum" from lenders and putting a deal that could determine Greece's future in Europe to a risky popular vote. REUTERS/Stefanos Rapanis

Juveler George Papalexis fikk seg litt av en overraskelse da en kunde ønsket å kjøpe smykker til en verdi i underkant av åtte millioner kroner.– Jeg ble ganske forbauset, sier han.Papalexis nektet å selge. Han vil heller beholde smykkene enn å risikere å ha penger i banken.De økonomiske urolighetene og uttaksbegrensninger i greske banker har ført til panikkjøp av smykker og hvitevarer.– Vi har solgt så mye at vi må spre varene slik at vi dekker hullene i hyllene, sier Despina Drisi, som arbeider i en elektronikkbutikk i Aten.Ifølge spareøkonom Claes Hemberg hos den svenske banken Avenza skyldes kjøpestresset at hvis Hellas går bankerott og må forlate eurosonen, vil importerte varer bli dobbelt så dyre.– Landets økonomi vil føre til at valutaen ikke vil være verdt like mye lenger. Den vil falle mellom 50 til 70 prosent. Derfor tar de pengene de har og kjøper det man uansett skulle kjøpt, sier han. (©NTB)