Greske banker åpner mandag

Greske banker åpner igjen mandag etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet å øke tilførselen av krisekreditt. Banken hever taket med 900 millioner euro.

Hellas' flagg og et EU-flagg ved siden av hverandre - Foto: AP

Det er en høytstående kilde i den greske banknæringen som opplyser til Reuters at bankene åpner dørene igjen etter at regjeringen gjør vedtak om det torsdag.Tidligere på dagen opplyste sentralbanksjef Mario Draghi i ESB at økningen av tilførselen til de greske bankene ville være på 900 millioner euro.Dermed er taket på kriselånene økt til rundt 90 milliarder euro – i underkant av 800 milliarder kroner etter dagens kurs.Det er kreditten fra ESB som fortsatt holder det greske bankvesenet oppe og fungerer som redningsline i et Hellas truet av fallitt. Krisen har tvunget bankene til å holde stengt siden 29. juni, og daglige minibankuttak er satt til maks 60 euro per person for å hindre at bankene går tomme.Draghi sier at han er trygg på at Hellas betaler tilbake sine lån både til ESB og til IMF på forfallsdatoen. 20. juli må Hellas betale ESB et avdrag på 4,2 milliarder euro.Draghi sa også at det ikke kan være tvil om at Hellas må få en form for gjeldslettelse. Det som blir det store spørsmålet i forhandlingene framover er hvilken form en slik lettelse får.Lettere betingelser kan være enten sletting av gjeld eller restrukturering i form av lengre tilbakebetalingstid, lavere renter eller avdragsfrihet over en lengre periode.Også IMF har gjort det klart at Hellas' gjeld er for stor og at det blir nødvendig med lettelser, stikk i strid med Tysklands avvisning av noen form for gjeldssletting. (©NTB)