Jobber for å få ferdig atomavtalen mandag

Ved midnatt mandag går fristen i forhandlingene om Irans atomprogram ut, men Irans utenriksminister sier partene vil jobbe så lenge som nødvendig for å komme i mål.

International Atomic Energy Agency, IAEA, Yukiya Amano Foto: AP

Partene jobber hardt for å få ferdig en avtale innen den selvpålagte fristen ved midnatt mandag. Både Irans president Hassan Rouhani og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har kunngjort at de kommer med uttalelser mandag, noe som kan tyde på at det har vært et gjennombrudd i forhandlingene.– Det burde ikke bli noen utsettelse, sier utenriksminister Mohammad Javad Zarif til det iranske nyhetsbyrået Fars. Fristen er allerede utsatt tre ganger i løpet av to uker.– Men vi kan fortsette samtalene så lenge det er nødvendig, sier han.Avtalen vil gå ut på at iranerne ville kunne få sanksjonslettelser i bytte mot en garanti om at atomprogrammet er fredelig.Rouhani skal holde en tale til folket klokken 19.30 norsk tid mandag, og Fabius kommer med en uttalelse i løpet av ettermiddagen.