Mange motstandere av atomavtalen med Iran

Atomavtalen er en triumf for Barack Obama og Irans president Hassan Rouhani. Men begge må nå hanskes med motstand på hjemmeplan og med Israel, som er den bitreste motstanderen.

Ikke før var avtalen klar, før Israels statsminister kalte avtalen en feiltakelse av historiske dimensjoner, og viseutenriksminister Tsipi Hotovely gjorde det klart at Israel vil bruke alle diplomatiske midler for å torpedere avtalen.– Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, sa Netanyahu tirsdag morgen.– Iran vinner jackpot, en cash-bonanza på hundrevis av millioner av dollar som gjør at landet kan fortsette med sin aggresjon og terror i regionen og i verden. Dette er en feil av historiske dimensjoner, sa han.Professor i statsvitenskap ved universitetene i Herzliya og Haifa, Meir Javendanfar, spår at Netanyahu nå sammen med allierte i Kongressen i USA vil gjøre alt han kan for å ødelegge avtalen og hindre at den blir ratifisert.– Jeg tror vi i de kommende to månedene blir vitne til en historisk lobbyoffensiv – alle lobbyaksjoners mor, under ledelse av Netanyahu og noen av Israels allierte i USA, sier Javendanfar til DPA.Republikansk skepsisI USA er det først og fremst Republikanerne som har uttrykt sterk skepsis til forhandlingene og anklager Obama for å ha gitt for mange innrømmelser til Iran.Kongressen har nå 60 dager på seg til å vurdere avtalen og deretter stemme over om de godtar den, og i den perioden kan Obama ikke oppheve noen av sanksjonene.Selv om avtalen ikke må ratifiseres av Kongressen, kan Kongressen blokkere den. Men det kan Obama legge ned veto mot, og motstanderne har liten mulighet til å samle et flertall på to tredeler i begge Kongressens kamre til å oppheve vetoet.Om mange Israel-vennlige demokrater også kan være skeptiske til avtalen, har Netanyahus samspill med Republikanerne over hodet på Obama og Republikanernes fiendtlighet til Obama provosert Demokratene til å slutte rekkene bak presidenten.Også iransk skepsisI Iran har president Rouhani satt inn hele sin prestisje for å åpne forbindelsene til Vesten og få opphevet den ødeleggende isolasjonen av landet.Men han har hele veien måttet hanskes med kompromissløse konservative og mistenksomhet fra Irans åndelige leder Ali Khamenei.Rouhani har likevel hatt forsiktig ryggdekning fra Khamenei, fordi en avtale som innebærer fjerning av sanksjonene synes å være den eneste måten å få fart i økonomien på.De fleste sanksjonene blir på plass til FN-inspektører kan bekrefte at Iran innfrir avtalen. Motstanderne vil fram til da anklage Rouhani for å ha gitt for mange innrømmelser til et USA som i årevis er blitt kalt den store satan.Saudiarabisk motviljeI Midtøsten er det ikke bare Israel som er skeptisk. Noen av Israels verste fiender i regionen, som samtidig er blant USAs fremste allierte, står i virkeligheten på Israels side i sin skepsis til avtalen.Saudi-Arabia, men også de andre små sunnimuslimske golfstatene, frykter at avtalen skal åpne for at Iran utvider sin makt i Midtøsten, og Saudi-Arabia er i likhet med Israel ikke overbevist om at avtalen hindrer Iran i å skaffe seg atomvåpen.For USA er imidlertid en viktig grunn til å slutte fred med Iran at de har fått en mektig felles fiende i den såkalte Islamske staten (IS) i Syria og Irak. (©NTB)