Russisk ironi over svensk ubåtfunn

– Så er det på'n igjen

Politikk

De første russiske kommentarene til det svenske ubåtfunnet er preget av ironi og latterliggjøring. – Så er det på'n igjen, skriver det statlige nyhetsbyrået Sputnik News, ifølge Dagens Nyheter.De oppsiktsvekkende nyhetene som ble sluppet av den svenske tabloidavisen Expressen sent mandag, fikk det russiske byrået til lakonisk å konstatere at «hvis man skulle finne en ubåt i svensk farvann, ja da må den nødvendigvis være russisk».– I oktober i fjor hevdet svenske myndigheter å ha sjokkerende bevis for en hemmelig russisk invasjon. Et kornet bilde tatt ved kysten et sted viste angivelig to fartøy i horisonten. Uten andre bevis konstaterte regjeringen at også de var russiske, skriver Sputnik.Av historisk interesseMandagens sensasjonelle oppslag om at ubåten «virket ganske ny», og at «mannskapet kanskje fortsatt var om bord» er tirsdag blitt avløst av langt mer edruelige forklaringer om at det trolig dreier seg om en ubåt som sank i 1916, midt under første verdenskrig.Flere svenske eksperter som har levd en stund, som pensjonert oberstløytnant Per Andersson i Sveriges kystartilleri, sier bildene minner en liten ubåt av det som på engelsk ble kalt Catfish-klassen.– Detaljene på bildene stemmer godt overens med at det er en Catfish, sier Andersson til Expressen. Anderson er også tidligere medlem av Forsvarets analysegruppe med ubåter som spesialitet.

Nyheter
Politikk