Saudiarabisk kongebesøk vekker raseri på Rivieraen

Saudi-Arabias kong Salman kom lørdag med et følge på tusen personer til Frankrike for å ha ferie på Rivieraen. Men lokalbefolkningen raser mot at én kilometer strand blir sperret av.

Politikk

Kongen og hans følge kom til flyplassen i Nice i to Boeing 747 jumbojets og kjørte i en lang bilkortesje til kongens villa i Vallauris, mellom Cannes og Marseille.Kongens indre krets skal bo i villaen under den månedslange ferien, mens resten av følget innkvarteres i luksushotellene langs strandpromenaden i Cannes.Hotell- og restaurantbransjen og luksusbutikkene er svært fornøyd med kongens ankomst, men mange andre er rasende, og 100.000 mennesker har skrevet under på et opprop mot at den offentlige stranda nedenfor kongens villa stenges.Den én kilometer lange strandstrekningen ble avstengt lørdag morgen, og fra søndag blir det forbudt å komme nærmere enn 300 meter fra stranda fra sjøsiden, trass i at kysten i Frankrike er offentlig eiendom slik at strendene er åpne for alle.Derfor kommer det gjerne protester når lokale myndigheter leier ut strandområder for eksempel til firmaer som leier ut solsenger.I tilfellet med Saudi-Arabias konge er det imidlertid verre enn det. Ikke bare blir en lang strandstrekning helt avstengt i en måned, men ulovlig byggevirksomhet av gjerder og en sementplatting på sanden til heis opp til villaen har pisket opp stemningen ytterligere.Kommunen måtte gripe inn for å fjerne gjerdet og ga tillatelse til plattingen bare på betingelse av den blir fjernet når kongens ferie er over. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv