Svakere krone = dyrere mat

Matvareprisene bidro kraftig til den økte inflasjonen sist måned.

Foto: Scanpix Meek, Tore

Svakere krone gir dyrere mat i butikkene ifølge norske matprodusenter og dagligvarekjeder. Dyrere mat bidro til at inflasjonen var høyere enn ventet forrige måned, skriver DN.- Mye av maten som selges i Norge er importert eller produsert her med importerte råvarer. Når kronen er vesentlig svekket mot euroen og dollaren, så slår det ut på matvareprisene. Alt som importeres blir dyrere. Orkla importerer vel halvparten av råvarene til matproduksjonen i Norge og får da høyere kostnader som gir prisøkning på våre varer, sier Orkla-sjef Peter A. Ruzicka til avisen.Fra mai til juni økte matvareprisene med 1,1 prosent, mens konsumprisindeksen totalt økte med 0,3 prosent.- I utgangspunktet ser vi ikke noe dramatikk i disse tallene, sier statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal i Landbruks- og matdepartementet i en epost til DN.