USA åpner for atomforhandlinger med Nord-Korea

USA åpner for å forhandle med Nord-Korea om det lukkede landets atomprogram. Men om Pyongyang er interessert, er høyst tvilsomt.

USA er rede til slike forhandlinger hvis samtalene er troverdige, omhandler hele Nord-Koreas atomprogram og resulterer i konkrete og irreversible steg i retning atomnedrustning, sier talsperson John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået Yonhap.Uttalelsen kom samme dag som USA og de andre stormaktene i den såkalte 5+1-gruppen landet en avtale med Iran om Teherans atomprogram.Tankesmia 38 North mener imidlertid det er lite sannsynlig at forhandlinger med Pyongyang innledes.- Jeg tror ikke Nord-Korea er interessert i slike samtaler, ettersom landet har klart å bygge opp sitt atomvåpenlager og likevel sett enkelte økonomiske framskritt, sier Joel Wit ved tankesmia.Også Carnegie Endowment for International Peace tviler på at Nord-Korea ønsker forhandlinger. Irans atomprogram var ikke en forutsetning for regimets overlevelse, men det er det nordkoreanske programmet for regimet i Pyongyang, heter det fra tankesmia. (©NTB)