USAs handelsavtale i Stillehavet drøyer

Høynivåsamtalene på Hawaii om opprettelsen av en handelssone for USA og elleve andre stillehavsland, ble avsluttet uten en avtale.

Peruvian Minister of Foreign Trade and Tourism Magali Silva, Singapore Minister for Trade and Industry Lim Hng Kiang, and Vietnamese Deputy Minister of Trade Tran Quoc Khanh participate in a press conference in Lahaina, Maui, Hawaii Reuters
Politikk

Over en uke med møter på øya Maui endte uten resultater – men forhandlerne fra de tolv statene melder likevel om «betydelig framgang». Arbeidet fortsetter, heter det videre, men uttalelsen lister ikke opp noen konkrete resultater – og ingen ny dato for forhandlinger er satt.Planen var opprinnelig å fullføre fem års forhandlinger om den ambisiøse frihandelsavtalen på Hawaii.Avtalen, som har fått navnet Trans-Pacific Partnership (TTP), er sentral for president Barack Obamas ambisjon om å styrke USAs forhold til stillehavslandene.De tolv landene som omfattes av avtalen, er USA, Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam. De utgjør mellom 35 og 40 prosent av verdensøkonomien.TTP må ikke forveksles med TTIP, betegnelsen på frihandelsavtalen EU og USA forhandler om. EU og USA har siden 2013 forhandlet om toll-lettelser, felles regler og standarder på så godt som alle vare- og tjenesteområder, samt for bedre betingelser for utenlandske investorer. Det er ikke ventet at TTIP-avtalen vil komme på plass i år. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv