Det er mer enn Høyre og Frp til sammen. Regjeringspartiene ender på 34,5 prosent.Den rødgrønne blokken gjør det også bedre enn den ikke-sosialistiske blokken, med 48,3 mot 45,1 prosent i partibarometeret Ipsos MMI har utført for Dagbladet. Målingen er gjort mellom 21. og 23. september, en uke etter lokalvalget.– Det viktigste uttrykket for meg er at det borgerlige flertallet fra stortingsvalget 2013 er borte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han mener det er et ønske om en annen politikk i Norge.
De største går tilbakeVille forbi FrpInnenfor feilmarginen
– Partiene fra den sittende regjeringen og støttepartiene har flertall i Stortinget ut perioden, men kommunevalget er også en sterk meningsmåling hos folk. Den viser at flertallet er forsvunnet, sier Støre.Aps oppslutning er riktignok en svak tilbakegang på 0,4 prosentpoeng siden august, men endringen er godt innenfor feilmarginen i målingen. Det er også Høyres fall fra 24 til 23,8 prosent, og Frps tilbakegang fra 13 til 11,3 prosent.Senterpartiet er det eneste som øker mer enn feilmarginen i målingen. Partiet går fram fra 4,2 til 6,6 prosent etter å ha gjort det svært godt i valget.I kommunevalget fikk Senterpartiet en oppslutning på hele 8,5 prosent, noe som ble feiret med kake på partikontoret.– For organisasjonen betyr det svært mye å gå fra null til en eller fra en til to representanter i kommune- eller bystyret, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum den gangen.Det gode resultatet var likevel ikke nok til å oppfylle ønsket om å gå forbi Frp og bli landets tredje største parti. På en måling i Klassekampen og Nationen en drøy uke før valget, var det bare 0,8 prosentpoeng som skilte de to partiene. I kommunevalget endte regjeringens juniorpartner på 9,5 prosent, og i den nyeste målingen øker oppslutningen om partiet igjen, slik at hele 4,7 prosentpoeng skiller de to partiene.SV går tilbake fra 4,8 til 3,8 prosent og er dermed under sperregrensen igjen. Venstre går ned 0,3, men holder seg på rett side av grensen med en oppslutning på 4,9 prosent. KrF går fram 1,1 prosentpoeng til 5,7 prosent.De Grønne faller et halvt prosentpoeng til 3,5, mens Rødt går fra 0,5 til 0,6 prosent på målingen. (©NTB)