Cappelen: – Sjokkert da hasjen forsvant

Narkotiltalte Gjermund Cappelen sier han ble sjokkert da han trodde hasjlageret hans var robbet. Dagen etter ble han pågrepet av politiet.

– Det var en opprivende morgen. Vi trodde noen hadde stjålet hasjen. Hasj har blitt borte før, men ikke på den måten. Det var voldsomt, sa Cappelen til Asker og Bærum tingrett.Det Cappelen og hans samarbeidspartner, som varslet om hendelsen, trodde var et innbrudd natt til 18. desember 2013, viste seg å være en politiaksjon der 109 kilo hasj ble beslaglagt. Dagen etter ble Cappelen pågrepet.48-åringen ringte så en av de andre tiltale i saken, en mann i 40-årene fra Oslo. Ifølge Cappelen var det for å varsle om at hasjen som var holdt av til ham, ikke lenger ville være tilgjengelig til jul.Begynte som ungdomCappelen er tiltalt, og har erkjent skyld, for å ha oppbevart eller solgt omtrent 1,4 tonn hasj. Dommer Cecilie Walnum ville vite hvordan narkonettverket hans var organisert.– Jeg begynte med hasj som ungdom i 13-14-årsalderen. Siden har hasj vært en del av livet mitt til jeg ble pågrepet. Det begynte å ta av på begynnelsen av 1990-tallet. Da ble det mer og mer omfattende omsetting, forklarte Cappelen.48-åringen fortalte om hvordan han oppbevarte hasj på to lagre, og hvordan han holdt av hasj til sine kunder. Selv sier han at han hadde over ti kunder, altså flere enn de øvrige tiltale i saken.– Jeg møtte kundene, tilbød dem å kjøpe og ga dem smaksprøver. Så møtte jeg dem da de hadde røkt hasjen, og de sa hva de ønsket å ha, fortsatte han.KallenavnI Cappelens SMS-utveksling med de andre i nettverket har politiet funnet 21 kallenavn, som «China», «Kameraten» og «Sykehuset», som ble brukt om leverandører og kunder i nettverket. Disse SMS-ene nektet Cappelen å forklare seg om i politiavhør.I retten forklarte imidlertid Cappelen seg om meldinger som «Kommer kameraten på julelunsj i dag?», som en av hans medtiltalte sendte ham i desember 2013.– Jeg lurer på om ikke vi faktisk spiste julelunsj. Men det er godt mulig at det var noe mer enn å spise, at han fikk litt julehasj. Kameraten viser til den som leverer hasjen, det kan også være meg, forklarte Cappelen.LettetHele torsdagen i retten gikk med til Cappelens forklaring, som fortsetter mandag neste uke.– Det er en alvorstynget situasjon, men jeg er lettet over å komme i gang, sier Cappelen til NTB.Statsadvokat Lars Erik Alfheim sier at flere av elementene i Cappelens forklaring ikke ble kjent i politiavhør, og påpekte at forklaringen var påfallende lik det de andre tiltalte i saken har forklart.– Det at jeg sier mer nå, kommer av at det er kommet erkjennelser fra andre under rettssaken, sier Cappelen, som bedyrer at han ikke tilpasser sin historie etter forklaringene til de andre tiltalte. (©NTB)