I en ny rapport skriver analytikerne i Danske Bank Markets at de ikke forventer en kollaps i den kinesiske økonomien. Snarere forventer de fortsatt en årlig vekst i BNP på mellom 6,5 og 7 prosent.Det som ifølge rapporten kan oppfattes som en hard landing for verden er rebalanseringen som foregår i Kina.
Veksten mer enn halvertVerst for Brasil?
Den gjennomsnittlige veksten i den industrielle produksjonen i Kina har nemlig gått fra 13,5 prosent i året mellom 2000 og 2012 til en årlig vekst på rundt 6 prosent ifølge tall fra siste kvartal. Med tanke på at importen også faller markant betyr det at det er servicenæringen som har blitt den nye driveren for at den økonomiske veksten holder seg på et høyt nivå. Dette er dårlige nyheter for land som lever av å eksportere råvarer. Sterkt reduserte råvarepriser har allerede satt disse landene under press, fremgår det av rapporten.Brasil er et av landene som er hardest rammet av de fallende råvareprisene, og er i tillegg veldig sterkt eksponert mot Kina. Den brasilianske økonomien forventes å falle med 2 prosent i 2015, og en fortsatt fallende kinesisk import og industriproduksjon betyr at landet kan bli nødt til å gjennomføre en lang og smertefull omstilling av hele økonomien, ifølge Danske-analytikerne.