De Grønne velger både rødt og blått

Miljøpartiet De Grønne har valgt side i fire av kommunene der partiet er på vippen. Resultatet er uavgjort 2-2 mellom rødt og blått. I sju andre kommuner forhandles det fortsatt.

I Tønsberg har MDG inngått en intensjonsavtale med Høyre, Fremskrittspartiet og KrF. På Hamar er en samarbeidsavtale klar med Høyre, Venstre, Sp og den lokale By- og bygdelista.I Årdal har MDG inngått samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet (etter at en 5-åring trakk lodd), og i Bodø er partiet i sluttforhandlinger om en avtale med Ap, Sp, SV og Rødt.– Dette forteller meg at våre lokalt folkevalgte jobber for å få mest mulig gjennomslag for grønn politikk og at det ikke er noen automatikk i hvilken side vi velger, sier partisekretær Lars Gaupset til NTB.Bred alliansePå Nesodden i Akershus velger De Grønne å samarbeide med både Høyre og Arbeiderpartiet, selv om partiet strengt tatt ikke er på vippen.De to store partiene kunne ha styrt kommunen alene, men velger å ta med De Grønne i en bred allianse. MDG fikk en oppslutning på over 13 prosent på Nesodden.– Flere alternative samarbeid har vært på bordet, men ingen av dem har vunnet fram. Vi er veldig fornøyde med dette utfallet, sier Øyvind Solum, leder av Nesodden MDG.– Dette viser hvorfor Miljøpartiet De Grønne trengs i norsk politikk. Avtalen trekker både Høyre og Arbeiderpartiet i en mye grønnere retning, tilføyer nasjonal talsperson Rasmus Hansson.ForhandlesForuten de fire vippekommunene der MDG har valgt side, forhandler partiet fortsatt sju andre steder. Det gjelder Vestby, Moss, Nordreisa, Harstad, Flakstad, Klæbu og Gjøvik.På Gjøvik har MDG fått mye kritikk for først å ha inngått en avtale med sentrumspartiene og høyresiden som de senere opphevet. Det åpner for at det 92 år lange Ap-styret i Mjøsbyen kan komme til å holde fram i nye fire år.– Det som skjedde på Gjøvik er uheldig. Det gikk litt for fort i svingene, men avtalene som MDG inngår er til å stole på, sier Gaupset.Han fastholder at partiet er blokkuavhengig og viser til at MDG henter tillitsvalgte og velgere fra begge sider i politikken. Så vel tidligere Ap- og SV-politikere som folk med bakgrunn i Høyre, KrF og Venstre er valgt inn i kommunestyrer og fylkesting for De Grønne. (©NTB)