EU innkaller til krisetoppmøte

EU-president Donald Tusk samler onsdag de 28 stats- og regjeringssjefene til ekstraordinært EU-toppmøte om flyktningkrisen.

En stor gruppe flygtninge og migranter, der søndag aften ankom til Rødby på Lolland, er mandag den 7. september 2015 begyndt at gå mod nord - angiveligt med et ønske om at søge asyl i Sverige. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

– Jeg kaller inn til et ekstra toppmøte onsdag 23. september klokka 18 for å diskutere hvordan vi skal håndtere flyktningkrisen, skriver Tusk på Twitter.Et splittet EU har så langt ikke klart å bli enige om hvordan tilstrømmingen av flyktninger og migranter skal løses. Land i vest presser på for bindende fordeling av asylsøkere, mens land i øst ikke har latt seg overtale.Mens mektige Tyskland ønsker seg fordeling av til sammen 160.000 asylsøkere som et første tiltak, har Slovakia, Ungarn og Tsjekkia gått hardt ut mot planene.Det har fått flere land til å be om et krisetoppmøte.– Vi kan løse dette problemet, men kun i fellesskap, lyder det fra Tysklands statsminister Angela Merkel, mens Slovakias statsminister Robert Fico sier han ikke vil gå med på bindende kvotefordeling «under noen omstendighet». Ungarske Viktor Orbán mener en slik ordning vil oppmuntre flere til å komme.Mens EU krangler videre, minner FN og hjelpeorganisasjonene om at det haster å finne løsninger. Bare i august kom det 156.000 migranter og flyktninger til EU, ifølge Unionens grensebyrå Frontex, som anslår tallet for hele året til over 500.000.