Havarisjef ønsket ikke å forsikre Scandinavian Star

Erik Stein besiktiget Scandinavian Star på vegne av forsikringsselskapet Skuld rett før skipet brant. Han mente skipet ikke burde få forsikring, men ledelsen gikk mot hans anbefaling.

Etter 25 års taushet har Stein skrevet boken «Brannen – gåten om Scandinavian Star».Som havarisjef i Skuld dro han til Cuxhaven for å inspisere skipet kort tid før brannen som kostet 159 mennesker livet. Han fant flere feil og mangler på brannanlegget om bord, og innredning og sengetøy lå i stabler i korridorene. I tillegg var besetningen så liten at det ikke var mulig å gjennomføre en brannøvelse, forteller han til Politiken.Han ga kapteinen beskjed om at han ikke måtte seile med passasjerer om bord. Neste gang han hørte om skipet, sto det i brann i på havet. Stein sier han da ikke visste at Skuld hadde gått mot hans anbefaling og likevel tegnet forsikring for skipet.Skulds daværende danske direktør Hans Levy bekrefter at Stein frarådet å gi Scandinavian Star forsikring, men mener listen over feil og mangler ikke var et stort sikkerhetsmessig problem. Kaptein Hugo Larsen har ikke ønsket å uttale seg om Steins påstander.Norsk politi er for tiden i gang med en ny undersøkelse av brannstiftelsen om bord på fergen. (©NTB)