Inviterer Norge med i Russland-union

Som motvekt til EU har fem tidligere sovjetrepublikker har gått sammen i Den eurasiske union. Norge kan definitivt bli med, mener unionens økonomiminister.

(Finansavisen, Moskva): - Om vi en konkurrent til EU? Det kommer helt an på hva du mener med konkurrent, sier Timur Suleimenov, økonomiminister i Den eurasiske unionen (EAEU), til Finansavisen.Unionen har sitt hovedkontor i Moskva og har vært beskrevet som en rival til EU, og et av Vladimir Putins presitsjeprosjekter. I Ukraina spisset det seg til høsten 2013, da Kiev måtte velge mellom medlemskap i EAEU og en samarbeidsavtale EU. Da president Janukovitsj ville vende landet østover, kom de såkalte euromaidan-protestene som til slutt førte til at han gikk av.USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton har på sin side kalt unionen et forsøk på «resovjetisering» av regionen, skriver Finansavisen.- Ville hatt Norge som medlemI femte etasje i den 11 etasjer høye og moderne kontorbygningen sentralt i Moskva sitter Suleimenov ved et møtebord. På veggen i møterommet henger et kart på rundt 2 x 1 meter, med Russland i sentrum.37-åringen er fra Kazakhstan, og har tatt mastergrad i business administration ved Universitet i Maryland. I motsetning til de fleste moskovitter på samme alder snakker han prikkfritt engelsk.- Jeg forstår at man kan få den ideen når det gjelder Ukraina. Og når det gjelder medlemsland, så ja til en viss grad. Men når det gjelder økonomisk utvikling, samhandel og investeringer, ønsker vi først og fremst fredelig sameksistens, sier han til Finansavisen.- Er det bare de tidligere sovjetrepublikkene som kan bli medlem?- Nei, ikke det hele tatt.- Kan Norge bli med, i en hypotetisk situasjon?- Ja, definitivt. Vi ville gjerne hatt Norge som medlem. Nå skal det understrekes at vi akkurat har tatt opp Armenia og Kirgisistan, og vi har ingen umiddelbare planer om utvidelse, sier Suleimanov til Finansavisen.- Det er imidlertid ikke bare et spørsmål om å vende seg om venstre eller høyre. Noen land handler mye med EU, andre mye med de eurasiske statene. Beslutningsmekanismene er også ulike. Hos oss har alle land én stemme uansett økonomisk vekt eller antall innbyggere, sier han.