Kidnapping på Filippinene er en kontantindustri

Fra 2011 til 2013 ble antall kidnappinger på Filippinene fordoblet, men de siste to årene har det vært en nedgang. Motivet er som regel å kreve løsepenger.

Foto:AP

Rike kinesiske, malaysiske og vestlige turister har vært målet, skriver Dagens Næringsliv . Natt til tirsdag ble norske Kjartan Sekkingstad bortført fra den lille øya Samal.– De fleste kidnappinger på Filippinene blir begått av kriminelle organisasjoner, ikke terrorister eller opprørsgrupper. Dette er en kontantindustri, sier sikkerhetsrådgiver Matt Williams hos Pacific Strategies & Assessments til New York Times.I fjor skrev sikkerhetsbyrået OSAC, som rådgir det amerikanske utenriksdepartementet, at nettopp NPA hadde hatt utlendinger som mål og at gruppen utgjorde en trussel mot amerikanske borgere som driver virksomhet eller eiendomsforvaltning.I det gjeldende amerikanske reiserådet er gruppen derimot ikke nevnt spesifikt, men reisende oppfordres til å «utvise ekstrem aktsomhet» i enkelte områder og byer på Mindanao. Samal ligger rett utenfor Mindanao. (©NTB)