– Lundestad med ufine karakteristikker

Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle mener Geir Lundestad kommer med ondskapsfulle karakteristikker i boka «Fredens sekretær». Verst går det utover Thorbjørn Jagland.

Thorbjørn Jagland. Foto: Scanpix

– Jeg kom etter hvert til at det var feil at Jagland ble valgt inn, skriver Lundestad i sin nye bok «Fredens sekretær – 25 år med nobelprisen», som lanseres torsdag.Dagsavisens Arne Strand mener Lundestad tråkker i mobbernes spor når han karakteriserer Jagland.– Det er når Lundestad karakteriserer Jaglands påståtte svakheter, at den tidligere sekretæren går over streken, skriver Strand i Dagsavisen.Lundestad beskriver Jagland som distré og lite opptatt av å lære av andre. Ifølge Lundestad utviste Jagland tidvis «overraskende brister i kunnskap» og manglende teft for hva som passer seg i sosiale situasjoner.– Det var stigende misnøye innad med den måten Jagland ledet komiteen på, anfører historieprofessoren som i 25 år var Nobelinstituttets direktør og komiteens sekretær.Kommenterer ikkeJagland vil ikke kommentere Lundestads karakteristikker.– Jeg kan ikke av hensyn til komiteens integritet og virke gå inn i alle de tingene som er skrevet, sier Jagland til det svenske nyhetsbyrået TT.Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five understreker også at hun er underlagt taushetsplikt, og derfor ikke kommenterer boka.Både Stanghelle og Strand mener Lundestads bok er interessant, men begge gir uttrykk for at den er skjemt av ufine karakteristikker.– Geir Lundestad åpner døra på gløtt inn i et av de mest lukkede og myteomspunne komitérom vi har i Norge. Han kommer med mange spennende observasjoner, men også flere ondskapsfulle karakteristikker, fastslår Stanghelle i intervju med Dagsrevyen onsdag kveld.Stanghelle mener Lundestad nærmest begår et karakterdrap på Thorbjørn Jagland.