Det sier en talskvinne for justisminister Lisa Madigan i Illinois til Reuters.Hun forteller at gruppen av delstatsministere vil sende rettsstevninger til Volkswagen underveis i prosessen, og at flere av statene vil gjennomgå saken både på forbruker- og miljøvernsnivå.
KriseOmfattende
Volkswagen-aksjene har stupt i verdi siden avsløringene om utslippsjuks forrige fredag. Da anklaget amerikanske myndigheter bilgiganten for å ha installert programvare i dieselbiler som får dem til å virke mer miljøvennlige enn de egentlig er, noe selskapet senere har innrømmet.Enda verre ble krisen torsdag, da Tysklands transportminister sa at Volkswagen har manipulert tester også i Europa.Nyheten om rettsstevningene fra flere stater kommer to dager etter at New Yorks justisminister Eric Schneiderman bekreftet at det skal formes en gruppe som skal etterforske bilprodusentens juks i USA.Delstatene som er med i denne gruppen er Alabama, Arizona, California, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Maine, Maryland, Michigan, Mississippi, Nebraska, Nevada, New Mexico, New York, North Carolina, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas, Vermont and Virginia, i tillegg til Washington D.C.Nye søksmålI California ble det torsdag levert søksmål mot Volkswagen fra flere uavhengige bilforhandlere. Bakgrunnen er at forhandlerne venter økonomiske tap som følge av avsløringene, og totalt vil erstatningskravene overstige 8,5 millioner kroner (1 million dollar).Det er småpenger mot erstatningskravene VW kan vente seg på verdensbasis. Bare i USA risikerer bilprodusenten bøter på over 150 milliarder kroner.Volkswagen sier saken omfatter 11 millioner biler verden over. (©NTB)