Nå kommer Petra

I timene etter midnatt begynte nedbøren fra ekstremværet Petra for alvor å skylle ned over landet. Sju fylker er rammet.

flom, kongsberg

Det er ventet flere oversvømmelser og økt flomfare etter hvert som det faller mer nedbør.– Vi har begynt å få inn en del nedbør. Det regner nå over hovedstaden, og utover morgentimene vil det bevege seg ytterligere nordover fra Oslo, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt klokka 5 torsdag morgen.Han kan fortelle at nedbøren slår ned i følgende områder: sørlige deler av Telemark, sørlige deler av Buskerud, hele Vestfold, hele Østfold, hele Oslo, mer eller mindre hele Akershus, sørlige deler av Hedmark, og sørlige deler av Oppland.– Foreløpig har det ikke holdt på så lenge, så det har ikke generert de store mengdene vann ennå, sier han.Den største målingen er gjort i Landvik i Hedmark, hvor det har falt 11 mm i løpet av de første timene. I Kjevik i Kristiansand er det målt 10 mm, mens det er målt 6,5 mm i Horten.Det er allerede svært vått i store deler av landet, noe som har ført til flom og oversvømmelser de siste dagene. NVE har sendt ut flomvarsel i flere fylker, og det er Numedalslågen og Skiensvassdraget som er hardest rammet.Det er kombinasjonen av overfylte vassdrag, svært vått terreng og mye varslet nedbør som er årsaken til at meteorologene har sendt ut ekstremværvarsel.