- Nordmann kidnappet på Filippinene

En nordmann skal være bortført på Filippinene sammen med to canadiske turister og en filippinsk kvinne, opplyser hæren i landet.

Utenriksdepartementet. Foto: Morten Holm / SCANPIX.

En uidentifisert gruppe væpnede menn bortførte fire personer fra et populært feriested sør i landet, melder nyhetsbyrået Reuters.– Fire personer er bortført, men vi vet ikke hvilken gruppe som står bak. Det ser ut som om utlendingene var målet, det var ikke tilfeldig at de ble tatt, sier kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret. Militære kilder sier de væpnede mennene snakket engelsk og det filippinske språket tagalog. To japanske turister forsøkte å gripe inn, men forgjeves.Ifølge meldingen er nordmannen sjef for et feriested.Ambassaden varsletDen norske ambassaden er kjent med opplysningene og undersøker nå om dette stemmer, skriver VG. – Alt tyder på at det har vært et angrep. Vi forsøker nå å få på det rene om det er nordmenn involvert og om én eller flere nordmenn er blitt bortført. Foreløpig kan vi verken bekrefte eller avkrefte dette. Dersom det er tilfelle, er det svært alvorlig, sier ambassadør Erik Førner til avisen.Han sier ambassaden nå forhører seg med politi og militæret, både lokalt og sentralt, om hendelsen og forsøker å få klarhet i de faktiske forholdene.– Vi har personell på plass i området der dette skal ha skjedd, sier han.Utenriksdepartements pressevakt opplyser til NTB at UD undersøker saken, men har foreløpig ikke noen kommentar utover det.LøsepengerDet lokale politiet opplyser til NRK at de sitter på overvåkingsvideo av hendelsen, men at bildene skal være så mørke at de må få hjelp av teknisk ekspertise for å få bildene tydelig nok – slik at de kan kjenne igjen ansiktene på gjerningsmennene.Ifølge det lokale politiet stakk gjerningsmennene av fra stedet i to mindre båter. Båtene anses som så små at politiet ikke tror gisseltakerne har kjørt ut på åpent hav, og at gislene dermed er fraktet til et sted i nærheten.Den islamistiske Abu Sayaff-geriljaen mistenkes for å stå bak, men filippinsk politi kan ikke slå dette fast – da det også er en rekke mindre væpnede grupperinger i området. Politiet har ikke fått noen henvendelse fra gjerningsmennene, og vet ikke om dette dreier seg om løsepenger eller om handlingen er knyttet til politiske mål.RaidKaptein Caber sier de fire ble bortført i et raid mot Oceanview Resort på øya Samal sent mandag kveld. Øya ligger nær byen Davao, som er den største byen på den urolige øya Mindanao sør på Filippinene.Tre marineskip er satt inn i søket etter gjerningsmennene. Også fly skal delta i jakten på kidnapperne.Både politiet og militæret er overrasket over angrepet, som er en påminnelse om den ustabile sikkerhetssituasjonen i området, til tross for fredsinitiativer fra islamistiske opprørere den siste tiden.Davao-regionen har vært relativt fredelig de siste ti årene. En fredsavtale med den største opprørsgruppen i fjor gjorde slutt på en 45 år lang konflikt som har kostet 12.000 mennesker livet og drevet 2 millioner på flukt. (©NTB)