Over 300.000 tåler ikke renteøkning

En renteøkning på 1 prosentpoeng eller mer vil knekke økonomien for 13 prosent av de med boliglån, viser en ny undersøkelse.

rente.jpg

Renten på boliglån kan bli rekordlav dersom Norges Bank torsdag kutter styringsrenten fra dagens 1 prosent. Boliglånsrenten ligger i dag rundt 2,5 prosent – og den kan bli sendt ned til rekordlave nivåer dersom styringsrenten senkes ytterligere.- De lave rentene gjør oss sløve. Vi er blitt vant til at det er billig å låne penger, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.Høyt forbrukI en undersøkelse som Respons har utført for banken, svarer 7 prosent av de med boliglån at de ikke tåler en renteøkning i det hele tatt, mens 6 prosent sier at de vil tåle en renteøkning inntil 1 prosentpoeng.Det betyr at 330.000 nordmenn har et forbruk som gjør at de får problemer dersom boliglånet blir dyrere.Må tåle 7-talletBare tre av ti med boliglån sier at de vil tåle en rentehevning på 5 prosentpoeng eller mer. Her burde det vært ti av ti, påpeker Gundersen:- Alle med boliglån skal tåle en rente på minst 7-8 prosent. Ellers ville de ikke fått lån. Det er et tydelig faresignal når mange opplever at økonomien så vidt balanserer med dagens rentenivå, sier forbrukerøkonomen.Ikke oversiktEt annet funn som Gundersen mener gir grunn til bekymring, er at to av ti ikke vet om de tåler en høyere rente eller ei.- Det er overraskende mange. Dette betyr at en halv million nordmenn mangler oversikt over en stor og viktig utgiftspost, poengterer Gundersen.SprikerDet er imidlertid ikke helt entydig at overskuddet fra lav rente brukes på økt forbruk.I Respons-undersøkelsen sier halvparten at det de sparer på lav rente, går til økt forbruk, reiser eller annet. Den andre halvparten bruker pengene på ulike former for sparing eller raskere nedbetaling av gjeld.I en undersøkelse som Sentio har utført for BN Bank, svarer derimot bare 14 prosent at de «handler mer enn om renten hadde vært høyere». 44 prosent sier de bruker det samme som de ville gjort om renten hadde vært høyere, mens 24 prosent sier at rentenivået ikke betyr noe for forbruket deres. (©NTB)