- Passende med en renteøkning i USA i år

Viktig Federal Reserve-stemme taler for snarlig renteøkning i USA.

En renteøkning i inneværende år passer fortsatt godt inn i Federal Reserves strategi.Det sa John Williams under en tale i Armonk, New York i helgen, skriver Wall Street Journal. Williams er sjef for Federal Reserve Bank i San Francisco, en jobb han overtok etter dagens sentralbanksjef Janet Yellen.- Vi ser ennå argumenter for mer tålmodighet, men gitt fremgangen vi har gjort og fortsatt gjør på vei mot våre mål, ser jeg på en gradvis renteøkning som det neste, passende steget. Og mest trolig starter vi en gang nå i år, sa Williams.Rentesjokk?Venter den amerikanske sentralbanken for lenge med å starte renteøkningene, vil Fed ifølge Williams tvinges til bratte og plutselige økninger.Hans uttalelser er ifølge avisen viktige, ettersom de typisk gjenspeiler sentrum i Federal Open Market Committee. Og: de kommer bare to dager etter at Fed besluttet ikke å røre renten.- Det var en marginal beslutning, slik jeg ser det, noe som delvis gjenspeiler de sprikende signalene vi får, sa Williams ifølge Wall Street Journal. For og imotArgumentene for renteøkning er først og fremst en sterkere innenlands vekst og arbeidsmarkedet, der ledigheten nærmer seg den langsiktige normalen på 5,1 prosent.Argumentet mot er først og fremst en inflasjon godt under inflasjonsmålet på to prosent, og uroen internasjonalt.Williams anser ifølge avisen lave oljepriser og sterk dollar som midlertidige effekter, og at inflasjonen er tilbake på målet innen to år.Hever Fed renten i løpet av året, vil det i så fall være for første gang på over ni år.