Prognose: Ap tar halve Kommune-Norge

Arbeiderpartiet kan sitte igjen med ordføreren i 218 av 428 kommuner, viser ordførerprognosen til Kommunal Rapport.

Scanpix

Skulle prognosen slå til, vil Ap få 61 flere ordførere enn i dag. Høyre er den store taperen. Det største regjeringspartiet vil til sammen miste 46 ordførere og sitte igjen med 77, dersom Kommunal Rapports beregninger slår til.I så fall vil Senterpartiet passere Høyre som landets nest største ordførerparti. Sp ligger rett nok an til samlet å miste åtte ordførere, men partiet vil likevel ha makten i 84 kommuner. Venstre halverer sin andel fra ti til fem ordførere, KrF mister tre og sitter tilbake med 16, mens Fremskrittspartiet taper tre og ender med åtte ordførere totalt. SV som ved utløpet av perioden hadde fire ordførere, ligger ikke an til å få noen ordførere.Andre partier, hovedsakelig by- og bygdelister, ligger an til å få 20 ordførere, men denne beregningen er også den mest usikre, ifølge Kommunal Rapport. Andelen kvinnelige ordførere ligger an til øke med om lag 3 prosentpoeng til 25 prosent.