- Rikshospitalet har avvist pasienter med hjerneblødning

En rekke pasienter med hjerneblødning har blitt avvist umiddelbar behandling av Rikshospitalet.

Rikshospitalet. Foto: Scanpix

Helsetilsynet mener det kan ha ført til tap av liv.I en rapport fra Statens helsetilsyn som VG har fått innsyn i, får Oslo universitetssykehus knusende kritikk for måten pasienter med mistenkt hjerneblødning har blitt håndtert ved Rikshospitalet.Istedenfor å få umiddelbar behandling, har flere pasienter blitt sendt videre til lokalsykehus for å stille diagnose.– Det er flere tilfeller der ambulansetjenestene kommer med slike pasienter, beskriver symptomene og blir avvist av vakthavende på nevrokirurgisk avdeling. De blir bedt om å dra videre til lokalsykehus for å avklare om det er hjerneblødning eller ikke. Det innebærer en uakseptabel risiko, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet.Han utelukker ikke at praksisen, som er stikk i strid med sykehusets egne retningslinjer, kan ha ført til tap av liv.Oslo universitetssykehus ønsker ikke å kommentere det pasientspesifikke rundt saken, fordi den fortsatt ikke er avsluttet, skriver viseadministrerende direktør Terje Rootwelt i en kortfattet epost til avisen. (©NTB)