Når supermåne og total måneformørkelse faller forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Slike er det ikke ofte man ser i Norge. Sist var i 1982, men den var ikke like stor som den vi får se mandag:– Vi må tilbake til 1964 for å finne noe lignende her til lands, og neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.Den totale formørkelsen av supermånen finner sted mellom klokka 04.11 og 05.24. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.
Blodmåne- Mye fascinerende å se
En supermåne er når fullmåne inntreffer mens månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda, slik at månen ser større ut. Total måneformørkelse opptrer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Måneskiven blir imidlertid ikke helt mørklagt. Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.– Mange har sett på forsvinning og farging av månen som varsel om fare og kaos. Inkaene i Sør-Amerika trodde månen ble slukt av en jaguar, i Kina var det en drage som var ute etter månen, mens det i norrøn mytologi var en ulv. Det går igjen i flere kulturer at menneskene måtte skremme med lyd for å få vekk udyrene som angriper månen, sier science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.Røed Ødegaard frykter uansett ikke månen mandag.– Det blir mye fascinerende å se. Alle fasene av formørkelsen, hvordan fargene endrer seg. Uranus blir synlig 15 grader øst for månen. De lyssterke planetene Venus, Jupiter og Mars vil bli enda mer synlige. Det er godt vi lever i en tid hvor vi kan nyte synet uten den unødige dramatikken og redselen for verdens undergang!Når det gjelder været, blir ikke det så avgjørende som for eksempel ved en solformørkelse:– En måneformørkelse er det mulig å se selv med vekslende skydekke. (©NTB)