Snart 20 grader og sol igjen

Til helga snur værsituasjonen trill rundt. Da blir det sol og finvær i sør, mens Nord-Norge må belage seg på regn.

Ekstremværet Petra raser fra seg fram mot helga, men regnbygene som fortsatt er igjen, vil i løpet av fredagen bevege seg mot et Nord-Norge som denne uken har hatt stabilt godt høstvær med høye temperaturer.– Helgeværet ser ut til å bli dominert av et lavtrykk og et høytrykk. Lavtrykket beveger seg nordover på Nordkalotten, mens høytrykket bygger seg opp i Nordsjøen og Norskehavet, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.Ikke dramatiskVæromslaget gjelder hele landet og vil være fullført lørdag. Da stabiliserer lavtrykket seg i nord og henter kald nordavind.– Her venter vi regn og regnbyger og vind opp mot kuling på utsatte steder. Lofoten, Ofoten og Vesterålen og Salten får mye regn fredag, men ikke tilnærmelsesvis det vi har hatt i sør denne uken. Ikke noe dramatisk, men vått og grått, sier Haga.Fredag letter det opp i sør. Først på Østlandet, men også i vest i løpet av helgen, mens Trøndelag og Møre vil kunne oppleve en delvis våt helg fram til søndag.Kan bli varmtOg når solen igjen er tilbake på Østlandet, kan det ventes hyggelige temperaturer opp mot 20 grader ved inngangen til helgen. Vestlandet vil også kunne se maksimumstemperaturer opp mot 15 grader.– Lenger nord blir det mer høstlig preg over temperaturene og mer nøkterne forhold der rundt 10 grader er et passe anslag både for Nordland, Troms og Finnmark.UsikkertMeteorologen har usikre prognoser inn i neste uke. Men mye tyder på at der er lurt å gjøre bruk av godværet i helgen i sør.– Det mest sannsynlige er at høytrykket i sør svekkes og at det kan bli noe nedbør igjen over helgen. Men det blir ingen dramatisk utvikling, sier Haga.Han kan imidlertid trøste nordlendingene med at sannsynligheten er stor for at de vil gå inn i en ny periode med oppholdsvær. I sør er sannsynligheten størst for at det kommer regn ut i uken. (©NTB)