Solberg: – Sammenbrudd i Schengen-systemet

Schengen-systemet har brutt sammen, mener statsminister Erna Solberg. Og deler frustrasjonen med Tysklands statsminister Angela Merkel.

German Chancellor Angela Merkel greets Norway's Prime Minister Erna Solberg (R) at the G7 Forum for Dialogue with Women at the Chancellery in Berlin, Germany, September 16, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke

– Når du ikke har kontroll på yttergrensene, når du ikke registrerer dem som kommer, så har Schengen-systemet brutt sammen, sier Solberg (H) til NTB.– Det er ingen tvil om at dette er en utfordring for det europeiske samarbeidet. Systemet må reetableres.På besøk i Berlin merker Solberg seg tysk frustrasjon. Frustrasjon over at Schengen-grensene ikke fungerer, over at EU ikke får på plass en felles løsning på flyktningkrisen, men også over at en åpen tysk innstilling mistolkes til å være en «fribillett».– Det er nok skapt et bilde om at alle kan komme til Tyskland og få opphold. Slik kommer det ikke til å bli her, og slik kommer det ikke til å bli i Norge heller, sier hun til norsk presse etter et møte med Merkel.