Sverigedemokratene opplever voldsom økning

Mer enn hver fjerde svenske velger støtter nå Sverige­demokraterna (SD), ifølge ny måling.

Det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) er nå det klart største partiet i Sverige, ifølge en fersk meningsmåling utført av Yougov, skriver DN. Ifølge avisen gir målingen, som er gjort på oppdrag fra Metro, SD en oppslutning på 27,3 prosent, mens Moderaterna og regjeringspartiet Socialdemokraterna får henholdsvis 20 og 21,8 prosent.På spørsmål om hva som i dag er den viktigste politiske saken, rangerer samtidig 53 prosent av svenskene, en økning på syv prosent­poeng fra den forrige målingen i august, at flyktning- og innvandringsspørsmålet opptar dem mest.Sverige er blant landene i Europa som tar inn flest flyktninger, ikke minst fra krigsherjede Syria.– Det er et spørsmål som er enormt dominerende nå. Og det er et spørsmål som er til fordel for SD, sier Sören Holmberg, professor i statsvitenskap ved universitetet i Göteborg, til Metro.Ifølge DN er det andre måned på rad at SD er Sveriges største parti i en Yougov-måling. Yougovs menings­målinger er imidlertid omdiskutert, fordi de baseres på selvrekrutterte webpanel og ikke et tilfeldig utvalg kontaktede personer.I en annen måling offentliggjort denne uken, basert på 3000 telefonintervjuer og gjort av TV4/Novus, får SD 20,8 prosent. Socialdemokraterna er fortsatt størst med 26,5 prosent, mens det borgerlige opposisjonspartiet Moderaterna får 23,1 prosent.