Ingen norske er blant ofrene, opplyste Islamsk Råd Norge til TV 2 torsdag kveld. Men denne opplysningen kan ikke Utenriksdepartementet bekrefte, opplyser pressevakt Veslemøy Salvesen til NTB.Den norske ambassaden i Riyadh jobber fortsatt med å finne ut om alle er i god behold.Nok en gang rammet tragedien den store muslimske høytiden. Torsdag var dagen da de over to millioner pilegrimene skulle kaste småstein på murvegger som symboliserer djevelen. Flere tusen mennesker har de siste tiårene mistet livet i forbindelse med hajj, og aller mest utsatt for ulykker er ritualet på dette stedet, som ligger ved Mina, 5 kilometer utenfor den hellige byen Mekka. For å unngå flere tragedier, har saudiarabiske myndigheter brukt milliarder av dollar på bedre infrastruktur og satt inn tusenvis av sikkerhetsvakter. Likevel skjedde det igjen.
Snublet over hverandreHøynet sikkerhetIranske anklager
– Jeg så en som snublet over noen som satt i rullestol, og flere andre snublet over ham igjen. Folk klatret over hverandre bare for å få puste, forteller egyptiske Abdullah Lofty til nyhetsbyrået AP.Et annet vitne sier til BBC at sikkerhetsvakter hadde sperret av en vei til området der steinveggene står, Jamarat, og at det førte til at en folkemengde som var på vei til steinkastingsritualet «kolliderte» med dem som var på vei tilbake.Etter at kaoset hadde lagt seg, lå det hundrevis av lik igjen på veien. 717 mennesker omkom, ifølge tall Saudi-Arabias sivilforsvar oppga torsdag ettermiddag, mens 863 ble skadd.325 nordmenn har reist på pilegrimsreise til Mekka i år. En norsk familie NTB har vært i kontakt med, hadde akkurat gjort seg ferdig med steinkastingsritualet da ulykken skjedde.– Vi dro dit tidlig fordi vi visste at det kom til å bli fullt av folk senere på dagen. Vi snakket faktisk om det som hendte i 2006, og tenkte at det ikke kom til å skje denne gangen fordi de har høynet sikkerheten, sier Omer Saddiqi. I 2006 omkom over 300 mennesker i en lignende situasjon..– Vi tenker på dem som har mistet livet. Vi skal egentlig kaste stein i morgen også, men ingen av oss har lyst til å dra tilbake dit nå. Det er en ubehagelig situasjon, så vi gjør det ikke om det ikke blir nødvendig, sier han.Iranske myndigheter anklager Saudi-Arabia for sikkerhetssvikt. Lederen for den iranske hajj-myndigheten, Said Ohadi, sier årsaken til ulykken var at sikkerhetsvakter hadde sperret av to veier.Men den saudiarabiske helseministeren Khaled al-Falih la skylden på udisiplinerte pilegrimer.– Dersom pilegrimene hadde fulgt instruksjonene, hadde ikke denne typen ulykke skjedd, sa han til TV-kanalen Al Ekhbariya.Kronprins Mohammed bin Nayef, som leder landets hajj-komité, sier ulykken skal granskes og at funnene skal brukes til å gjøre nødvendige tiltak.Hajj er en av de såkalte fem søylene i islam. Alle friske, voksne muslimer som har råd til det, skal legge ut på pilegrimsreise til Mekka en gang i løpet av sitt liv. (©NTB)