Tror rentekutt kan gjøre vondt verre

BI-professor advarer Norges Bank mot å kutte renten torsdag.

Professor ved Handelshøyskolen BI, Hilde C. Bjørnland, advarer mot et rentekutt førstkommende torsdag, og tror det vil øke risikoen for at oljenedturen blir verre, skriver Dagens Næringsliv.- Å sette renten ned nå vil bidra til at sannsynligheten for at ting kan gå galt lenger ut, blir enda større, sier hun, og viser til at gjelds- og boligprisveksten allerede er høy og at et rentekutt kan forsterke økningen.- Et økonomisk tilbakeslag vil bli mye kraftigere dersom gjeldsgraden også er høy, som nå. Jeg synes derfor at hensynet til finansiell stabilitet bør veie ekstra tungt for Norges Bank nettopp nå. Norsk økonomi er i en omstilling. Det er mye verre å omstille seg når husholdningene har høy gjeld, enn lav. Lave renter bidrar til å fyre denne gjelden. Fortsetter dette kan den høye gjeldsveksten bidra til at oljenedturen kan bli enda kraftigere enn det den ellers hadde blitt, sier Bjørnland til DN.