Tsipras gjenvant makten i Hellas

Syriza-leder Alexis Tsipras sier hardt arbeid skal føre Hellas framover, etter at partiet gjenvant makten. Nå venter utfordringen med å gjennomføre avtalen med de internasjonale långiverne.Få timer etter at valglokalene i Hellas stengte søndag kveld, var det klart at venstrepartiet Syriza hadde gått av med seieren.Da over halvparten av stemmene var talt opp, hadde Alexis Tsipras' parti en oppslutning på 35,5 prosent, mens konservative Nytt Demokrati hadde fått nær 28,1 prosent av stemmene og erkjent nederlag.Dersom dette blir valgresultatet, vil Syriza få 145 av de 300 setene i parlamentet.Tsipras har allerede gjort det klart at han ønsker å danne regjering med partiet Uavhengige grekere, slik han gjorde etter valgseieren i januar.– Landet vil ikke komme seg på fote av seg selv. Det vil være hardt arbeid og utfordringer underveis, sa Tsipras i sin første tale etter valget, ifølge Reuters.Viktig suksessDen franske presidenten François Hollande sier at Syrizas seier er en viktig suksess både for Hellas og Europa.– Dette er en viktig avklaring for Hellas som nå vil få en stabil periode med en solid majoritet, sier den franske presidenten ifølge Reuters.– Valget er en suksess for Europa, som nå må lytte til det Hellas sier, uttaler Hollande, som lover å besøke landet i løpet av få uker.Hovedutfordringen til den nye regjeringen blir å få landet på fote igjen og gjennomføre avtalen med EU som ble inngått i sommer.Hellas' långivere sa seg da villige til å gi landet en ny krisepakke mot at greske myndigheter gjennomfører nye økonomiske reformer og upopulære innstrammingstiltak.Sjef for eurogruppen Jeroen Dijsselbloem sier han er klar for å samarbeide tett med greske myndigheter og fortsette og ledsage Hellas i landets ambisiøse reformarbeid.Må fordele byrdenØkonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo sier det viktigste er en styringsdyktig regjering som greier å følge opp avtalen.– Det vil gjøre det lettere for grekerne å få slettet gjeld og få bedre vilkår fra EU-landene, sier han til NTB.Forsker Asimina Michailidou ved Arena Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo er usikker på om Hellas nå får en periode med større politisk stabilitet. Hun sier det blant annet avhenger av hvordan regjeringen håndterer gjennomføringen av avtalen.– De må forsøke å gjennomføre avtalen på en så sosialt rettferdig måte som mulig, å fordele byrden slik at de med mye penger også betaler. Hvis de viser tegn på å bekjempe skatteunndragelse og korrupsjon, vil folket støtte den strenge avtalen, og det vil påvirke regjeringens stabilitet, sier Michailidou til NTB.Holden deler usikkerheten rundt den politiske stabiliteten.– Det er betydelig usikkerhet, fordi krisen har vært veldig smertefull for grekerne og skapt veldig høy arbeidsledighet, ført til store innstramminger og et kraftig fall i levestandard, sier Holden.I sommer spilte daværende statsminister og Syriza-leder Alexis Tsipras et høyt spill ved å gjennomføre en folkeavstemning om kreditorenes krav. Til tross for at folket sa nei, nektet långiverne å bøye av. For å unngå konkurs, måtte Tsipras inngå en avtale han var sterkt imot. (©NTB)