Tsipras i såvidt i tet før grekerne velger

Grekerne avgjør søndag om «venstreopprøreren» Alexis Tsipras får ny tillit tross sommerens kuvending. Alternativet er å gi konservative Nytt demokrati en ny sjanse.

– Ønsker vi et Europa som består av innstrammingstiltak eller av solidaritet og demokrati? spurte Tsipras på sitt siste valgmøte.Han mener valget vil avgjøre om det gamle korrupsjonsbefengte systemet som styrte Hellas i 40 år skal vende tilbake, eller hans eget venstreparti igjen skal få sjansen.Entusiasmen rundt Tsipras er betydelig svekket etter at han i juli ble tvunget til å gå tilbake på sitt viktigste valgløfte i januar, nemlig å si nei til nye innstrammingstiltak fra Hellas' kreditorer.Det måtte han da krisen i sommer ble helt akutt for Hellas, som måtte stenge bankene og innføre kapitalkontroll.– Kostet landet dyrtTsipras spilte høyt ved å gjennomføre en folkeavstemning om kreditorenes krav. Til tross for at folket sa nei, nektet kreditorene å bøye av. For å unngå konkurs, måtte Tsipras inngå en avtale han var sterkt imot.Hans motstander, Nytt demokrati-leder Vangelis Meimarakis, understreket i sitt siste intervju før valget at Tsipras hadde gjennomført «et eksperiment som hadde kostet landet dyrt».– Kjenner dere til noen annen statsminister som har forhandlet fram en avtale, lagt den fram for nasjonalforsamlingen, stemt for den og signert den, mens han sier at han ikke tror på den? sier Meimarakis til avisen To Vima.De siste rundspørringene tyder på en ledelse for Syriza på 0,7-3,0 prosentpoeng over Nytt demokrati, men meningsmålerne advarer selv mot å legge for stor vekt på målingene.Mindre uro Utsiktene til en mulig gresk uttreden fra eurosamarbeidet fikk internasjonale finansmarkeder til å skjelve i sommer. Nå er situasjonen en annen:– Finansmarkedet er nå lite opptatt av det greske valget fordi ingen av hovedpartiene vil bryte låneavtalen med EU, skriver Nordea Markets i en analyse.Meningsmålinger tyder på at partier som støtter den siste krisepakken på 800 milliarder kroner, har 65-70 prosent av velgerne i ryggen, skriver nyhetsbyrået Reuters. Men de to største partiene er svært uenige om flere deler av pakken, blant annet hvordan arbeidsmarkedet skal åpnes opp, kollektive avtaleforhandlinger og innvandring.Verken Syriza eller Nytt demokrati ser dessuten ut til å få de rundt 38 prosent av stemmene som trengs for å få flertall alene. Det største partiet får nemlig en bonus på 50 av nasjonalforsamlingens 300 seter.Det betyr at valget trolig blir etterfulgt av vanskelige koalisjonsforhandlinger.Fortsatt usikkertUansett hvem som vinner, vil den nye regjeringen få en vrien jobb med å iverksette reformene.– Iverksettelsen av krisepakken vil bli svært smertefull, og enhver økonomisk oppgang er utsatt til langt inn i 2016, i beste fall, skriver Nordea.Banken minner om at Hellas gjentatte ganger ikke har klart å gjennomføre reformer, og at spørsmålet om en gresk euroexit vil poppe opp igjen hvis det samme skjer nå.Nordea peker på at Syriza fortsatt hater krisepakken og bare vil iverksette den motvillig. Banken antar derfor at sjansen er noe bedre for at en regjering med Nytt demokrati vil kunne gjennomføre tiltakene. (©NTB)