Upopulær – uansett

Fed-sjef Janet Yellen kommer til å få kritikk uavhengig av om den amerikanske sentralbanken hever renten på kveldens rentemøte.

Janet Yellen. AP Photo

I kveld blir det kjent om den amerikanske sentralbanken hever renten.«Det finnes sterke krefter i begge leire. Blant de som har tatt til orde for en amerikansk renteøkning er OECD og Jean-Claude Trichet, tidligere sentralbanksjef i ECB. I motsatt hjørne står IMF, Verdensbanken og USAs tidligere finansminister Larry Summers som ber Fed holde igjen. Fed har alles øyne rettet mot seg og kveldens avgjørelse kommer til å bli kritisert – uansett», skriver CMC Markets' Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.Prisingen i rentemarkedet tilsier at det for øyeblikket er omtrent 32 prosent sjanse for at det kommer en renteøkning, fastslår han.«Argumentene for en renteøkning har svekket seg de siste ukene og dagene. Det skyldes først og fremst en noe svakere utvikling for amerikansk industri som følge av et fall i råvareprisene. I tillegg er det større usikkerhet rundt den videre veksten i Kina – og totalt sett for verdensøkonomien. Alt dette gjør det nok vanskeligere for Fed-representantene å samle seg rundt en renteøkning», heter det kommentaren.Privatpersonene som handler hos CMC Markets er fortsatt skeptiske til amerikanske aksjer. To av tre som har tatt posisjoner knyttet til Dow Jones-indeksen tror på børsfall i tiden som kommer.