USA åpner for datterselskaper på Cuba

Nye handelsregler for amerikanske selskaper som handler med Cuba, åpner for å opprette datterselskaper på den kommuniststyrte øya.

Barack Obama - Foto: AP

Tilnærmingen mellom USA og Cuba har tatt noen viktige skritt den siste tiden. Nylig gjenopprettet de to landene diplomatiske forbindelser og gjenåpnet ambassadene sine.Nå er president Barack Obama i ferd med å lette på de økonomiske spillereglene etter over et halvt århundre med amerikansk handelsblokade. I forskriften, som kan bli lagt fram allerede på fredag, får amerikanske selskaper mulighet til å opprette datterselskaper på Cuba, trolig ved at det opprettes nye selskaper, såkalte joint ventures, i samarbeid med cubanske selskaper. Telemonopolet Etecsa trekkes fram som et eksempel.Torsdag kunngjorde Verizon at det som første amerikanske selskap vil tilby såkalt roaming for mobilkunder som besøker Cuba. Tjenesten starter neste uke. Telekombransjen fikk noen av de første unntakene fra handelsembargoen etter at landene i desember i fjor offentliggjorde at de planla å gjenopprette diplomatiske forbindelser.De nye handelsreglene betyr også at ferge- og cruiserederier kan få generelle lisenser som lar dem anløpe cubanske havner, i stedet for at de må søke om spesifikke lisenser for hvert tilfelle. (©NTB)