Venter fine høstferiedager østafjells

Etter uker med tungt regnvær blir det høstvær på sitt beste på Sør- og Østlandet neste uke. Lenger nord blir det mer variert.

Foto: Scanpix

Høstværet østafjells ser ut til å ha koordinert seg godt med høstferieavviklingen som skjer i de fleste av fylkene i landsdelen neste uke.Allerede lørdag danner det seg et høytrykk over Sør-Norge sør for Stad og Dovre, som ser ut til å holde seg hele neste uke, opplyser statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.– Østafjells blir det mye fint vær med perioder med sol og rolige vindforhold. Temperaturene vil også holde seg på plussiden, forteller hun.Nedbør i nordNord for Stad blir det derimot mer variert vær til uka. Høytrykket fra Sør-Norge vil søndag dra seg nordover og fordrive lavtrykket, og for en kort periode søndag ettermiddag vil det være fint vær i hele landet samtidig.Men allerede mandag vil et lavtrykk som bygger seg opp i Norskehavet gi pålandsvind og nedbør fra Stad og nordover, og jo lenger nord du befinner deg, dess mer ruskete vær vil du oppleve.Møre og Romsdal og Trøndelag vil trolig få ok vær tirsdag og onsdag, før det øker på med nedbør igjen fra torsdagen.HøstfargerVinden kan i perioder komme opp i kuling på utsatte steder, blant annet i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.De som skal til fjells i Sør-Norge kan trolig vente seg mange fine høstfarger når solen får tørket opp etter regnværet den siste tiden, sier Moxnes.Selv om det blir nedbør nord for Dovre, mener hun det fremdeles er litt tidlig å tenke på vinterdekk, selv om det kan bli kjølig i Nord-Norge mot slutten av uka. (©NTB)