- VW-skandalen kan påvirke hele Tysklands økonomi

Volkswagen-skandalen kan utvikle seg til å bli en stor trussel mot Tysklands økonomi, advarer analytikere.

VW er den største tyske bilprodusenten og en landets største arbeidsplasser. Over 270.000 mennesker jobber for VW i Tyskland og enda flere jobber hos selskapets forhandlere.Følg VW-aksjen her– Plutselig har Volkswagen blitt en større trussel mot økonomien enn den greske gjeldskrisen, sier sjeføkonom Carsten Brzeski i ING.– Dersom Volkswagen-salg faller i Nord-Amerika de neste månedene, kommer det ikke bare til å påvirke selskapet, men den tyske økonomien som helhet, legger han til.VW solgte nesten 600.000 biler i USA i fjor. Det er rundt 6 prosent av konsernets 9,5 millioner salg i verden.Det amerikanske miljødirektoratet EPA har varslet en bot på nærmere 150 milliarder kroner, mer enn bilgigantens samlede driftsoverskudd i fjor.Konsernet har alt varslet at de setter av 60 milliarder kroner i tredje kvartal for å dekke potensielle utgifter, men skandalen har fått flere til å frykte kutt i antall jobber.Om lag 775.000 personer jobbet i den tyske bilsektoren i 2014.Tyske myndigheter er også bekymret for at andre bilprodusenter som Daimler og BMW kan bli dratt med i dragsuget.– Dersom bilsalget går ned, kan det også påvirke andre forhandlere og hele økonomien, sier industriekspert Martin Gornig fra den Berlin-baserte tenketanken DIW. (©NTB)