Willoch: Ap har stjålet Høyres klær

Høyre-nestor og tidligere statsminister Kåre Willoch går løs på Arbeiderpartiet i en ny bok og mener partiet har stjålet Høyres klær.

Tidligere statsminister Kåre Willoch. Foto: Scanpix

– Arbeiderpartiet vinner valg fordi de har gått bort fra mange av sine sosialistiske ideer, og tatt høyresidens nye liberalistiske politikk og satt sitt navn på den. Det er klokt av dem. Gratulerer til dem for det, sier Willoch i et intervju med Dagsavisen i anledning av at han mandag kommer med boken «Strid og samarbeid mellom høyresiden og venstresiden i norsk politikk fra 1814 til i går».I boken skriver Willoch blant annet:«Den delen av venstresiden som i dag kalles sosialdemokrati, står sterkt i dag, fordi den på så mange områder har gått over til den moderate høyresidens ideer».Willoch mener det er en vrangforestilling at velferdsstaten er venstresidens idé. Han viser i boken til at Norges første sosiale trygdeordning, ulykkestrygd for industriarbeidere som ble vedtatt i 1894, kom etter forslag fra Emil Stangs høyreregjering. Det var altså Høyre som fikk anledning til å gjennomføre de viktige skrittene i retning av en moderne velferdsstat, mene Willoch. (©NTB)