Xi med forsøk på å berolige amerikanerne

Kinas president Xi Jinping talte for et skeptisk publikum, men forsøkte å berolige toppolitikere og forretningsmenn da han innledet sitt ukeslange USA-besøk i Seattle tirsdag.

Xi Jinping, valgt til Kinas nye president i mars 2013 - Foto: AP

Båndene mellom USA og Kina er svært anstrengte, men Xi gjorde sitt beste for å overtale amerikanerne om at de to landene bør samarbeide.I sin tale var presidenten innom en rekke betente temaer, fra økonomisk reform og dataangrep til menneskerettigheter og industrispionasje. Blant annet sa han at Kina ikke vil manipulere valutaen for å øke eksporten, aldri vil involvere seg i industrispionasje og ei heller diskriminere utenlandske selskaper.Kina vil forsøke å framskynde de økonomiske reformene og dessuten gjøre en innsats for å bedre menneskerettighetene i landet, lovet han også.– Om Kina og USA samarbeider bra, kan de bli et grunnfjell for global stabilitet. Men dersom de kommer i konflikt eller til konfrontasjon, vil det føre til en katastrofe for begge landene og verden som helhet, sa Xi.Selv om presidenten gjorde sitt beste for å overbevise amerikanerne tirsdag, kan han trolig vente seg tøffe spørsmål om Kinas faktiske politikk i uken som kommer. Xi skal møte flere businessledere før fredag han deltar i en middag med USAs president Barack Obama i Det hvite hus. (©NTB)