Afghanske styrker har gjenerobret Kunduz

Afghanske styrker har gjenvunnet kontrollen over den nordlige byen Kunduz fra Taliban, opplyser regjeringen.

Kunduz / Afghanistan Foto: REUTERS/Stringer

– Byen er gjenerobret og blir ryddet for terrorister. Store tap for fienden, skriver talsmann Sediq Sediqqi i innenriksdepartementet på Twitter.Regjeringsstyrkene satte i gang en massiv operasjon natt til torsdag for å gjenvinne byen fra opprørsgruppen Taliban.– Afghanske sikkerhetsstyrker fikk kontroll over Kunduz gjennom kraftig kamp i løpet av natten. Etter at vi fikk forsterkninger og startet en massiv operasjon inne i Kunduz klarte ikke Taliban å stå imot lenger og rømte, sier fungerende guvernør i Kunduz-provinsen Hamdullah Danishi.Flere forsøkKunduz er hovedstad i provinsen med samme navn og falt i Talibans hender mandag. De siste dagene har regjeringsstyrkene gjort gjentatte forsøk på å gjenvinne kontrollen over byen. NATO har også bistått i kampene, både med spesialstyrker og gjennom luftangrep. Det har også vært flere kamper ved flyplassen i byen, men det er usikkert om kontrollen over denne også er gjenvunnet.Tapet av Kunduz ble regnet som et stort nederlag for de afghanske styrkene, som har mottatt utstyr og trening for milliardsummer av vesten.– Det har vært et tiår med bruk av enorme pengesummer og kunngjøringer om at militæret blir stadig bedre. Taliban skulle ikke være i stand til å ta over Kunduz, sa analytiker Patrick Skinner hos etterretningsselskapet The Soufan Group i New York onsdag.Ville innføre ShariaRegjeringsstyrkene trakk seg ut av byen mandag, samme dag som Taliban inntok byen. Afghanistans viseforsvarssjef, Murad Ali Murad, har forsvart hærens innsats. Han begrunner tilbaketrekkingen med at det var nødvendig for å hindre høye sivile tapstall.Det er første gang siden den amerikanskledede invasjonen i 2001 at Taliban har kontroll i en større by. Etter at opprørsgruppen tok kontroll over byen slapp de fri flere fanger fra hovedfengselet og kunngjorde planer om å innføre sharialov.Kunduz er et viktig strategisk knutepunkt, blant annet fordi mye av narkotikatrafikken går gjennom byen. Den har 300.000 innbyggere og var også Talibans siste høyborg før regjeringsstyrker tok kontroll over byen i 2001.