Det amerikanske filmakademiet har nå sluppet listen over de utenlandske filmene som er kandidater. Filmer fra 81 land er påmeldt. For første gang er en film fra Paraguay med på lista.Hvilken av de 81 som går videre og blir nominert blir kjent 14. januar, mens den endelige kåringen skjer under den 88. Oscar-utdelingen i Dolby Theatre i Los Angeles søndag 28. februar neste år.«Bølgen» åpnet filmfestivalen i Haugesund og er Norges første katastrofefilm. Filmen handler om geologen Kristian Eikjord som plutselig befinner seg midt i sitt livs verste mareritt. Alarmen går ved skredsenteret i Geiranger. Raset geologene har fryktet er et faktum, og en gigantisk flodbølge er på vei mot stedet. Roar Uthaug har regien, og på rollelista står blant andre Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner.«Bølgen» må konkurrere om å komme videre med blant andre den danske filmen «Krigen», regissert av Thobias Lindholm og svenske Roy Anderssons «En due satt på en gren og funderte på tilværelsen».Neste års Oscar-utdeling blir sendt direkte til over 225 land. (©NTB)