Databrukere må være på vakt mot dataangrep

«Ondsinnede krefter» er en stor trussel mot databrukere.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: Erlend Aas / SCANPIX.

Men samtlige alvorlige innbrudd i norske systemer de siste to årene kunne vært unngått med enkle tiltak fra virksomheten selv, refser Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).Nasjonal sikkerhetsmyndighet har selv brutt seg inn i norske virksomheter for å teste risikoen. – Og vi fikk full tilgang og kontroll, sier direktør Kjetil Nilsen.Alle niva?er i samfunnet er utsatt, alle er ma?l for IKT-angrep, sa Nilsen på en pressekonferanse i Oslo torsdag, i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned.Epost er særlig utsattDatasystemene er særlig sårbare via epost, og det er epostangrep som er den hyppigst brukte veien fra angripernes side, forteller NSM-direktøren.NSM har selv «angrepet» norske virksomheter med de samme metodene som angriperne benytter, forteller Nilsen. Han legger til at bedriftene som ble angrepet, selv ønsket å bli testet.– Min bekymring retter seg mot flertallet av instanser som ikke gjennomfører slike tester, sier han. Nilsen peker på at evnen til å tilpasse seg er stor hos dem som står bak truslene og understreker at tempo er avgjørende for å holde tritt med trusselbildet.