David Attenborough: - Vi burde kunne løse verdens energiproblem

– Evner vi å nå månen, burde vi kunne løse verdens energiproblem, sier David Attenborough – som nesten måtte skrinlegge høstens TV-serie på Svalbard.

Isbjørn. Arkivfoto: Scanpix

I sitt 90. år har Sir David blitt en sterk forkjemper for fornybar energi hjemme i Storbritannia. Det representerer den eneste veien framover, skal vi tro TV-legenden.– En av ulempene ved energisparing er at det automatisk betyr: «Slutt med ditt, slutt med datt! Ikke skru på lyset, ikke sløs! Nei, nei, nei!» gestikulerer Attenborough når NTB møter ham i London.– Hvis vi i stedet kan si «ja, ja, ja» til vitenskapsfolkene vi er avhengig av for å produsere fornybar energi billigere enn energien fra kull og olje, vil vi ha overvunnet utfordringene våre i løpet av få år, hevder han videre.Konkrete tiltakAttenborough fester stor lit til at det blir enighet om konkrete tiltak på klimatoppmøtet i Paris senere i år.– Tallrike realistiske forslag og prosjekter vil bli drøftet. Hvis resultatet blir at verdens ledende nasjoner evner å samarbeide om å samle, overføre og lagre solenergi, vil vanskene våre langt på vei være løst, mener han.– Tenk, bare vi makter å fange én 5000-del av energien sola sender til planeten daglig, vil vi ha dekket inn menneskehetens strømbehov. Og har vi greid å sende noen til månen, burde vi kunne greie så pass, synes Sir David.Høstens TV-serie heter The Hunt og skal vises på BBC Earth.