Dobling i trusler og angrep mot tinghusene

Det registreres stadig flere angrep, trusler og uønskede hendelser mot ansatte i rettsvesenet. I år er antallet anmeldelser mer enn doblet.

tingrett , Trondheim Scanpix

I forrige uke ble to dramatiske hendelser i norske tinghus anmeldt, skriver Bergens Tidende. I Bergen tinghus måtte sikkerhetsvakter overmanne en bevæpnet mann, mens en saksbehandler ble drapstruet og forsøkt grepet fatt i i Nordre Vestfold tingrett.Disse er to av 34 anmeldte forhold i år. For hele 2014 var tallet 15.– Det ser ut som det er blitt flere slike hendelser de siste årene, uten at vi kan si det sikkert. Forklaringen kan også være at folk tidligere i større grad aksepterte at trusler var en del av hverdagen rundt om i norske tinghus, sier seniorrådgiver Iwar Arnstad i Domstoladministrasjonen til BT.Et vendepunkt kom sommeren 2013, da boligen til en dommer i Hamar ble tent på. Datteren og en venninne måtte berges ut av det brennende huset. Ifølge Arnstad har dette forsøket på mordbrann ført til at ansatte ved domstolene tar trusler mer på alvor.– I Domstoladministrasjonen har vi også prøvd å gjøre folk mer bevisst på at trusler mot de uavhengige domstolene er uakseptabelt. Det tror jeg dommere er blitt mer og mer klar over, sier Arnstad.Av årets 34 anmeldte hendelser, er 22 trusler. Tre av forholdene skjedde i Oslo tinghus, to i Bergen tinghus. Arnstad kan fortelle at planene er klare for en sikkerhetskontroll i tinghusene i de to byene.– Vi ønsker å sjekke at ingen tar med seg farlige gjenstander inn, men noen adgangskontroll skal vi ikke ha. Tinghusene skal være åpne for alle, sier han. (©NTB)