Droner over folkemengder blir forbudt

Det blir forbudt å fly droner over folkemengder når det kommer nye regler fra Luftfartstilsynet fra nyttår.

Drone av typen Phantom 2 Vision, med kamera. Droner er svært populære blant folk som liker å ta bilder fra høyden, men ikke alle har tillatelsen som trengs til å bevege seg i luftrommet. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
Politikk
– Det kommer en ny forskrift fra 1. januar. I dette regelverket vil det stå ettertrykkelig at det ikke er anledning til å fly over folkemengder, sier konstituert kommunikasjonsdirektør Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til.Hun viser til at alle som flyr droner, skal ta hensyn til tredjepart.– Hvis du skader en tredjepart, kan du bli stående strafferettslig og økonomisk ansvarlig. Skadepotensialet er stort, så dette er ikke noe vi anbefaler at folk holder på med, legger hun til.I fjor innførte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) en prøveordning som gjorde det tillatt å fotografere og filme fra luften med modellfly, fjernstyrt helikopter eller drone uten tillatelse så lenge dronen er innen synsrekkevidde og man flyr utenfor restriksjonsområder.Ordningen innebar at det er fritt fram å filme og ta bilder fra luften, men man må fortsatt forholde seg til Luftfartstilsynets regelverk for å fly fjernstyrte helikoptre og droner. Det innebærer blant annet at kommersielle aktører må søke om tillatelse til å fly slike maskiner. (©NTB)