Elvestuen krever strakstiltak mot dårlig luftkvalitet

Ola Elvestuen (V), leder av Stortingets miljøkomité, er opprørt etter at Norge ble domfelt av EFTA for dårlig luftkvalitet. Han krever umiddelbare tiltak.

Illustrasjonsbilde på forurensing i rush-trafikken. Biler i kø, eksos, soloppgang / solnedgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

– Nå er det nok. Vi må sette i gang med tiltak vi vet virker med én gang. Det er fullstendig uansvarlig å ikke gjøre noe med lufta i byene nå, sier Elvestuen, som også er nestleder i Venstre, til Dagsavisen.Venstre har fire saker partiet vil prioritere i høstens budsjettforhandlinger med regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet: Dieselforbud på enkeltdager, å få tungtransport ut av bykjernen på enkeltdager, lavutslippssoner og dyrere diesel.Før helgen kom avgjørelsen fra EFTA-domstolen om at luftkvaliteten i norske byer har vært så dårlig at den bryter med EØS-regelen. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) forsikret om at man jobber med tiltak for å redusere forurensingen, men Elvestuen er ikke imponert.– Det er ikke sterkt nok. Hovedproblemet er muligheten for å forby dieselbiler på enkeltdager. Differensierte priser kan være fint, men det vil bare ha en innvirkning på antallet biler, ikke på selve utslippene, sier han. (©NTB)