EU-domstolen sier nei til datautveksling med USA

EUs avtale med USA om utveksling av personlig informasjon fra nettbruk er ugyldig, konkluderer EU-domstolen.

Foto: NTB Scanpix NTB Scanpix / NTB Scanpix

Den såkalte trygg havn-avtalen og skal sørge for at innsamling av data fra folk bosatt i Europa skjer i tråd med EUs personvernlover. Men generaladvokat Yves Bot slo i sin innstilling til EU-domstolen i Luxembourg i forrige måned fast at avtalen er ugyldig.Som domstolens øverste rådgiver blir hans innstillinger vanligvis fulgt, og det skjedde også denne gang. I avgjørelsen som kom tirsdag morgen heter det at trygg havn-avtalen er ugyldig.Bot sa i forbindelse med sin innstilling i forrige måned at i de tilfellene der reglene systematisk blir trosset i landet dataopplysningene sendes til, må EU-land iverksette tiltak som sikrer innbyggernes rettigheter. Han viste til Edward Snowdens avsløringer om at selskaper som Facebook utveksler informasjon med den amerikanske etterretningstjenesten NSA.- Personlig informasjon om EU-borgere blir overført uten at borgerne får god juridisk beskyttelse, sa Bot. (©NTB)